Kontakta oss
på Affärsresor
Kontakta oss

Kontakta oss

Besöksadress: Torggatan 1 Telefon: 010-122 67 95 gislaved@lingmerths.se Öppet: Må-Fr 08.00-18.00 Fler kontaktuppgifter >>>
Besöksadress: Rosenborgsgatan 29A Telefon: 010-122 67 55 huskvarna@lingmerths.se Öppet: Må-Fr 10.00-18.00 Fler kontaktuppgifter >>>
Besöksadress: Klostergatan 32 Telefon: 010-122 68 75 linp@lingmerths.se Öppet: Må-Fr 09.00-18.00 Fler kontaktuppgifter >>>
Besöksadress: Rådhusgatan 32 B Telefon: 010-122 67 75 hoglandet@lingmerths.se Öppet: Må-Fr 10.00-18.00 Fler kontaktuppgifter >>>
Besöksadress: Telefon: 010-122 67 25 motala@lingmerths.se Öppet: Må-Fr 08.00-17.00 Fler kontaktuppgifter >>>
Besöksadress: Storgatan 43 Telefon: 010-122 67 35 trollhattan@lingmerths.se Öppet: Må-Fr 10.00-18.00 Fler kontaktuppgifter >>>
Besöksadress: Sandgärdsgatan 23 Telefon: 010-122 67 40 vaxjo@lingmerths.se Öppet: Må-Fr 08.00-17.00 Fler kontaktuppgifter >>>
Besöksadress: Järntorgsgatan 8, 5 tr Telefon: 010-122 67 80 orebro@lingmerths.se Öppet: Må-Fr 08.00-17.00 Fler kontaktuppgifter >>>
Lingmerths-Helena-rolfsson-1344x450

Helena Rolfsson Reserådgivare

Vad är det som lockar i Minneapolis och vilket är det vanligaste tipset till en affärsresenär när de ska ut och resa? Det och mycket mer har vi fått veta när vi pratade med Lingmerths rutinerade reserådgivare Helena Rolfsson i Gislaved.

 

Hej Helena! Vilken är den roligaste delen av ditt jobb som reserådgivare?

Mötet med våra kunder! Även om det är per telefon så är det ett möte med resenären, det är en relation man har och successivt bygger upp. Jag har återkommande personer som jag pratar med, vecka efter vecka. Vissa pratar man med oftare och andra mer sällan, men det centrala är att man har en lång relation. Under pandemin blev det faktiskt rätt jobbigt, de man haft löpande kontakt med under flera år med försvann när allt stannade upp. Det blev en lång period där man inte hördes alls med kunderna. För det är just den sociala delen, att man lär känna varandra, som gör jobbet roligt. Därför var det väldigt kul när resandet kom igång igen!

Mina underbara kollegor spelar också en viktig roll. Att jag har så härliga kollegor, det gör jobbet väldigt roligt. Lingmerths är också en stabil och trygg arbetsgivare. Relationer är något vi vårdar noga här på Lingmerths, både internt och externt. Vi är inte vilken resebyrå som helst, vi vill att våra resenärer vet vilka vi är och att de har en trygg relation till oss.

 

Vad gjorde du innan du började på Lingmerths?

Jag började jobba på Lingmerths redan 2007, då jobbade jag i deras butik som privatresesäljare. Jag var ganska ung när jag började där, runt 22 år, och därför var jag ju tvungen att testa mina vingar en sväng på en annan resebyrå ett tag. Men efter några år var jag tillbaka på Lingmerths. När jag började jobba med deras affärs- och företagsresor, då kände jag verkligen att jag hittat hem.

Nu, med snart 15 år i ryggen inom resebranschen känns det fortfarande lika rätt. Resebranschen är rolig för det svänger ganska fort. En dag är inte den andra lik. Det är så olika arbetsuppgifter; en dag sitter man och syr ihop en USA-resa med många stopp och en annan dag bokar man tåg i Sverige. Det är väldigt omväxlande.

 

Vad spännande med så många olika typer av bokningar! Brukar företag boka samma typ av affärsresor år efter år eller kan det variera även hos en och samma kund?

Det varierar mycket! Företag som har fabriker i andra länder brukar boka ungefär samma resa när de ska besöka sina fabriker. Andra företag bokar olika affärsresor. Det beror ofta på vilka roller som finns på företaget. Säljare, montörer och företagsledare har ganska olika resvanor. Vi reserådgivare lär känna företaget och resenärerna, vad de föredrar att boka, vilka som är deras favoriter. Det kan vara en specifik allians som de alltid vill åka med eller att de gärna bor på något specifikt hotel. Att ha den kunskapen om företaget och deras resenärer gör att jag vet ungefär vad de vill ha. Då kan jag snabbt och enkelt erbjuda olika lösningar som jag tror kommer passa för dem.

 

Det låter som att bokningarna blir anpassade efter företagets och resenärernas preferenser?

Ja absolut, och det är det som är så roligt! Många företag idag vill ha det personligt och de vill ha en trygg punkt där de vet att “det här gänget känner oss och vet vad vi vill ha”.

Därav var det helt klart varit en speciell tid under pandemin, när den personliga kontakten pausades. Mycket har också förändrats och de senaste två åren har på så sätt skapat möjligheter för oss att hitta nya arbetssätt och lyssna in kundernas förändrade behov.

 

Nu är vi nyfikna på något du nämnde innan; Hur det kommer sig att du bytte resebyrå och började på Lingmerths igen?

Jag har alltid känt att Lingmerths legat mig varmt om hjärtat. Ja, redan från starten egentligen. Så när jag 2018 fick erbjudandet om att komma tillbaka och kliva in i rollen som resesäljare blev Lingmerths ett självklart val.

Just det att Lingmerths är ett bra företag gjorde beslutet både enkelt och tryggt. Det var roligt, kändes kul och jag blev varmt välkomnad tillbaka. Det var lite ödet, att få komma tillbaka och det kändes som att “nu kommer jag hem igen”.

 

Under dina 15 år i resebranschen, vilken är den mest spännande förändringen som har skett?

Oj, ja vad kan det vara? Det känns som det har hänt så mycket, haha. Jag hamnade mitt i omställningen från pappersbiljett till e-ticket. Många var skeptiska och tänkte “nej men hur kommer det här att fungera”, hela den stora omställningen var precis i början av min karriär. Genom åren som har gått så är det just den här konstant ökande tillgängligheten som jag upplever är den största förändringen. Idag kan man få tag i allting, det finns ett stort urval och en rörelsefrihet som inte fanns tidigare.

 

Du har ju varit med om en och annan bokning. Vilken skulle du säga är den mest minnesvärda bokningen du hjälpt en kund med?

Åh, det var när jag fick chartra ett helt flygplan! Det är verkligen inte varje dag vi bokar ett eget plan. Det var under den tiden då jag jobbade med grupp och konferens. Vi fick i uppdrag att chartra ett plan för 100 personer när ett företag skulle fira sitt jubileum. Jag var med från start till slut, hela den processen från planeringsstadiet till hemfärd. Det var väldigt mäktigt och roligt.

 

Vad skulle du ge som tips till en affärsresenär?

Det är väldigt lätt att missa stavningen man har i passet och vid en bokning med flyg måste det vara exakt samma namn. Den är alltid bra att påminna om.

Som ett generellt tips är det väldigt viktigt att resenären kontrollerar sina resehandlingar direkt när de får dem. Det är också alltid bra att dubbelkolla att man har alla nödvändiga värdehandlingar med sig. Framförallt nu i tider då det varit restriktioner så ska man att vara observant och det är bra att man tittar någon dag innan man ska åka.

Det bra att man är mer medveten när man ska ut och resa kring vad det är som gäller. Den delen hjälper vi ju till med och stöttar i den mån vi kan. Men det är alltid bra att vara lite om sig och kring sig.

 

Om du får tänka fritt, vart går drömresan för egen del?

Åh drömresan, det är svårt! Det finns jättemånga resmål som är spännande. Men, jag har en svägerska i USA, strax utanför Minneapolis, som vi inte varit och hälsat på. Så drömmen är att hälsa på henne med familjen. Jag har inte varit i USA tidigare och jag skulle gärna åka dit. När vi kommer dit ska vi passa på att besöka Disneyland också, det är något som vi lovat barnen och det ser vi fram emot att uppleva.

 

USA är verkligen något extra! Hoppas du får komma dit en dag. Men nu blir vi nyfikna på platser du har varit på. Vad är ditt bästa resminne?

Det finns så många. De här resorna som jag gjorde med mina tjejkompisar när jag var yngre, de är ju minnen man bär med sig, haha. Sen tänker jag också på den gången när jag var i Hongkong, att få uppleva den helt unika miljön nån gång, det rekommenderar jag verkligen. Givetvis måste jag också nämna London och Paris. Det är klassiska städer som man kan åka till flera gånger. Där finns det så mycket att göra och det finns alltid något nytt att upptäcka. Så både Paris och London är helt klart stående favoriter.

 

Berätta något som dina kollegor inte vet om dig än.

Åh, vad de inte vet om mig än.. Haha det känns så nördigt, men jag tycker om att spela TV-spel. Jag spelade mer förr, nu blir det inte lika ofta. Jag tycker det är avkopplande att spela och tänka på något annat. Det intresset tror jag inte mina kollegor vet om mig än.

 

Till slut: vilket är det bästa rådet du har fått?

Allt löser sig. Sen kanske det inte blir som det är tänkt, men allt löser sig till slut. Inom sin tid gör det det, vissa saker kan man inte stressa fram. Stängs en dörr öppnas en annan dörr. Det kommer ju saker som man inte kan förbereda sig på, som varken resenären eller jag själv kan påverka, och då får man hitta en lösning tillsammans.

 

Helena Rolfsson

Helena är reserådgivare på Lingmerths kontor i Gislaved och hjälper avtalskunder med deras affärsresor runt om hela världen. 

 

VILL DU VETA MER OM LINGMERTHS SOM RESEPARTNER?