Kontakta oss
på Affärsresor
Kontakta oss

Kontakta oss

Besöksadress: Torggatan 1 Telefon: 010-122 67 95 gislaved@lingmerths.se Öppet: Må-Fr 08.00-18.00 Fler kontaktuppgifter >>>
Besöksadress: Rosenborgsgatan 29A Telefon: 010-122 67 55 huskvarna@lingmerths.se Öppet: Må-Fr 10.00-18.00 Fler kontaktuppgifter >>>
Besöksadress: Klostergatan 32 Telefon: 010-122 68 75 linp@lingmerths.se Öppet: Må-Fr 09.00-18.00 Fler kontaktuppgifter >>>
Besöksadress: Rådhusgatan 32 B Telefon: 010-122 67 75 hoglandet@lingmerths.se Öppet: Må-Fr 10.00-18.00 Fler kontaktuppgifter >>>
Besöksadress: Telefon: 010-122 67 25 motala@lingmerths.se Öppet: Må-Fr 08.00-17.00 Fler kontaktuppgifter >>>
Besöksadress: Storgatan 43 Telefon: 010-122 67 35 trollhattan@lingmerths.se Öppet: Må-Fr 10.00-18.00 Fler kontaktuppgifter >>>
Besöksadress: Sandgärdsgatan 23 Telefon: 010-122 67 40 vaxjo@lingmerths.se Öppet: Må-Fr 08.00-17.00 Fler kontaktuppgifter >>>
Besöksadress: Järntorgsgatan 8, 5 tr Telefon: 010-122 67 80 orebro@lingmerths.se Öppet: Må-Fr 08.00-17.00 Fler kontaktuppgifter >>>
Lingmerths-personal-Jennie-1344x450-webb-header

Jennie Olsson - Ansvarig HR och internkommunikation

Hur är det att vara personalansvarig under en stormande pandemi och hur hanterar man en snabbt växande organisation? Efter att vi pratat med Jennie Olsson, ansvarig för intern kommunikation och HR på Lingmerths, har vi lärt oss både ett och annat om vikten av varje medarbetare. Vi har även fått veta att Jennie kan hantera både sax och tangentbord, men också att Maria Montazami kanske har en dubbelgångare. Hur det hänger ihop? Läs vidare så tror vi det klarnar!

 

Hej Jennie! Vad roligt att vi få ta ett snack med dig. Berätta gärna vad du gör på Lingmerths.

Jag började jobba på Lingmerths för sex år sedan, då började jag som informations- och kommunikationschef. Rollen jag har idag, med ansvar för intern kommunikation och HR, fick jag i slutet av 2020. Vid den tidpunkten var rollen helt ny på Lingmerths och det kändes rätt att kliva in i en roll med fokus på interna delar. 

Rollen i sig är väldigt bred, det handlar om allt från strategier, policys, kommunikation till personalfrågor. Eftersom vi nu expanderar företaget handlar en del av mitt arbete också om att attrahera och rekrytera nya medarbetare. Det känns extra roligt, att vi kan rekrytera igen. Det var svåra år för resebranschen under pandemin.
 

Ja, resebranschen drabbades ju otroligt hårt under pandemin, hur var tiden på Lingmerths under pandemin? Hur har din resa sett ut?
 
Omtumlande. Under två år kastas vi mellan hopp och förtvivlan. När UD i mars 2020 gick ut och avrådde från alla resor kändes allt nattsvart. Det påverkade mig både privat och professionellt. Det var oerhört svårt att behöva säga upp nästan 60% av våra medarbetare under loppet av bara sex månader. Inte bara det att vi hade det tufft, att vi blev ett “litet” bolag och att vi saknade många av våra kollegor; av de kollegor som blev kvar blev de flesta korttidspermitterade. Fördelade på tio olika orter var det utmanande att hålla den interna kommunikationen effektiv. Som om inte det vore nog så behövde vi flytta hem hela vår kundtjänst, ställa om hela vårt arbetssätt och implementera ny teknik. Mycket hände samtidigt och det var en brutal och utmanande tid för oss alla. Dessutom behövde våra kunder en ny typ av stöttning från oss. Vi fokuserade mycket på att stötta kommunikationen kring reserestriktioner, försäkringar och arbetsmiljö. Det blev startskottet för vad Lingmerths är idag - mer en partner än “bara” en resebyrå. 

Vi försökte göra det bästa av situationen under pandemin. Lingmerths har satsat mycket på kompetensutveckling, att arbeta fram trygga rutiner och på flera olika satsningar som främjar det sociala samspelet. Jag tror det är en faktor till att vi ändå klarade oss igenom pandemin, att vi inte stannade upp utan snarare försökte hitta nya vägar framåt.
 

Under en så utmanande tid var det nog klokt att fokusera på medarbetarna. Vilka satsningar på HR-fronten skulle du vilja lyfta fram lite extra?

Självklart sänder det ju ut en tydlig signal, att Lingmerths satsar på HR-frågor. Innebörden blir ju att vi satsar på vår allra viktigaste resur: Våra medarbetare. Upplevelsen av hur det är att jobba på Lingmerths är en av våra mest prioriterade frågor i ledningsgruppen.  

Dessutom, när restriktionerna släppte och reslusten tog fart igen under början av 2022 så har fokus legat på rekrytering. Rekrytering, rekrytering och onboarding. Under en period på 14 månader har vi fått nära 70 st nya medarbetare fördelat på 10 orter. Att ha bra processer och rutiner, och såklart en teamkänsla utöver det vanliga, har gjort det möjligt. Alla på Lingmerths har hjälpts åt för att gör denna  expansion möjlig. Lingmerths har alltså fördubblat antalet medarbetare på lite drygt ett år. En eloge till alla som har hjälpt till att få det att fungera så smidigt som det ändå har gjort.
 

Vilken är den roligaste delen av ditt jobb?
 
Givetvis kontakten med alla härliga kollegor! Många har en förutfattad mening om att HR bara jobbar med “tråkiga frågor”, men det stämmer verkligen inte. HR är mer en stödfunktion, vi finns med genom hela organisationen. Mitt arbete påverkar många och det är både roligt och utvecklande. Jag får jobba med människor och jag får bidra till att komma fram till nya lösningar.

Mitt jobb står aldrig stilla, det uppstår hela tiden nya utmaningar. Eftersom jag jobbar med människor kan det vara både stort och smått. Mitt mål är alltid att få medarbetaren att känns sig sedd och lyssnad på. Det är något som Lingmerths också värderar högt och det gör såklart mitt arbete roligare.

Vad gjorde du innan du började på Lingmerths och hur kommer det sig att du började här
 
Sammanfattningsvis så har jag främst arbetat på marknadsavdelningar inom tillverkande industri, både operativa och strategiska roller. Det har varit spännande och utmanande på sitt sätt, men ibland lite för tekniskt för min smak. I grunden är jag utbildad civilekonom med inriktning marknadsföring och med fokus på tjänstestyrning.

Jag satt och scrollade på Linkedin en dag för sex år sedan och såg annonsen från Lingmerths. Det känns nästan lite konstigt, att tiden gått så fort. Bolaget och min roll utvecklas hela tiden och arbetet är omväxlande, det bidrar säkert till att jobbet fortfarande känns spännande och “nytt”.

Vilken är den mest spännande utvecklingen som har skett sedan du började i resebranschen?
 
Här svarar jag som många andra: Digitaliseringen. Mycket har hänt i resebranschen och mycket har hänt på Lingmerths. 

Vi har också ändrat synen på vad Lingmerths är. Förr bestod Lingmerths av flera mindre “öar”, nu jobbar vi aktivt med att skapa gemensamma mål och arbetssätt som löper genom hela organisationen. Det är ett större och mer utmanande jobb än vad man tror. Organisationen har funnits i 70 år, det har krävt både mod, engagemang och tilltro för att lyckas med den utvecklingsresan. 

Utvecklingsarbetet tar såklart aldrig slut. Vi vill fortsätta fokusera på att bli en ännu mer attraktiv arbetsgivare. Vi jobbar långsiktigt med trygga och stabila ägare, något som gjorde det möjligt för oss att fortsätta utvecklas under pandemin och som gör att vi kan satsa på att expandera.

Vilket är ditt roligaste minne från din tid på Lingmerths?

Det jag tycker är roligt i sammanhanget: Vi har tagit oss igenom en brutal tid, men vi har kommit ut tillsammans på andra sidan. Det har varit tuffa år och nu är känslan: Vi gjorde det. Tillsammans har vi fixat det här. Men som sagt, jag känner starkt för de som fick lämna, så känslan är tudelad.

I övrigt har vi gjort mycket kul genom åren. Jag gillar allt av sportslig karaktär, där vi har kört både bowling, padel och 5-kamper mm. Vi är många tävlingsmänniskor och ett gott gäng så det har varit väldigt kul. Vi är ju ett rese- och mötesbolag, så upplevelser tillsammans i form av resor ligger också varmt om hjärtat.

Berätta något som dina kollegor inte vet om dig än.

Haha, det de inte vet om mig behöver de inte veta. Nej, men jag har inte så många lik i garderoben. Förutom den gången när jag spelade Maria Montazami under en försäljningskonferens eller att jag kan prata baklänges. Och sen är jag ju hobbyfrisör! Det har jag praktiserat på både familjen och vänner under åren. Men nu har familjen lite högre krav så vi har behövt koppla på lite externa konsulter, haha. Jag är också sedan tio år tillbaka med i ett kvinnonätverk som heter Ladies Circle. Vi är en internationell organisation där mottot är friendship and service. Vi jobbar med välgörenhet, för att utöka intressesfären och öka förståelse för andra människor. 

Till slut: vilket är det bästa rådet du har fått?

Ta chansen och se dig om i världen! Våga lämna 50 skyltarna bakom dig och ge dig själv chansen att utvecklas  professionellt, språkligt, personligt och vänskapligt. Se sig om på flera olika sätt, både fysiskt, men också personligt, så du får perspektiv på tillvaron.

 
 

Jennie Olsson

Ansvarig för HR och internkommunikation på Lingmerths Resebyrå

Kontakt

 

Lingmerths satsning i Skåne

Lingmerths Safe Travels

Lingmerths Audit